Kooperatifler; etkinliklerinin merkezinde insan olan kuruluşlar olarak bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından önemli işlevlere sahiptir. Kooperatifçilik geniş anlamda ekonomik işbirliği şekli olup, ortak amaçlara ulaşmak isteyenlerin oluşturduğu bir örgütlenme modelidir. Ayrıca işsizliğin önlenmesi ve sürdürülebilir istihdamı sağlayan sosyo-ekonomik bir yapıdır.
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 750.000’den fazla kooperatifte yaklaşık 100 Milyon kişi çalışmakta ve 1 milyar kişi kooperatif ortağı bulunmaktadır. Ülkemizde ise kooperatifçilik 1863 yılında devlet eliyle kurulan ‘’Memleket Sandıkları’’ ile başlamış ve ilk esaslı gelişme Cumhuriyet döneminde ATATÜRK’ün önderliğinde 1920-1938 yılları arasında hukuki düzenlemelere kavuşmuştur.
Bugün ülkemizde 26 ayrı türde 84.232 kooperatif bünyesinde 8,1 Milyon kişi ortak bulunmaktadır. Tür ve sayı bakımından en çok konut yapı, tarımsal kalkınma ve taşıma kooperatifleri ilk sırada yer almaktadır. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de son dönemde perakende, kredi-finans, sigortacılık, enerji, eğitim ve sağlık gibi sektörlerde kooperatifçiliği teşvik edici çalışmalar başlamıştır.
Ülkemizde ‘’Emek Kooperatifi’’ kavramının güzel bir örneği olarak Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (OR-KOOP) 11 Temmuz 1997 Tarihinde 7 adet Ormancılık Kooperatifleri Bölge Birliği’nin kurucu ortaklığıyla faaliyete geçmiştir.
Kurulduğu günden beri ülkemiz ormanlarının, sahip olduğumuz en büyük servet olduğunun bilinciyle hareket etmekte, ortaklarımızın ekonomik ve sosyal çıkarlarını savunmanın yanında ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi çabalarını ilgili kurumlarla birlikte sürdürmekteyiz. Bu bağlamda, ülke olarak sahip olduğumuz doğal zenginliğin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında en önemli paydaşın orman köylüsü olduğuna inanmaktayız.
OR-KOOP, başta Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) ve onun sektör örgütü olan Uluslararası Tarım Kooperatifleri Örgütü (ICAO) ile ICA Avrupa Kıta Örgütü olan Cooperatives Europe’un içinde etkin bir kooperatif üst örgütü olarak dünya kooperatifleri arasında yer almaktadır.
Stratejik Planın hazırlanmasında merkezde oluşturulan Stratejik Planlama Ekibine ve bu ekibi çalışmalarına yoğun işleri arasında zaman ayırarak katılan İ. Ü. Orman Fakültesi öğretim üyesi Sn. Prof. Dr. Kenan OK hocamıza ve OR-KOOP’un gönüllü temsilcisi Or. Yük. Müh. Sn. Muzaffer DOĞRU’ya değerli katkıları için teşekkürlerimi sunar, planın ilgili tüm taraflara hayırlı olmasını dilerim.
CaferYÜKSEL
Genel Başkan