Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) dünyadaki kooperatifleri çatısı altında toplayan en eski ve en dinamik uluslararası sivil toplum örgütlerinden biridir. ICA’nın Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentidir. Bundan 119 yıl önce 1895 yılında dünyadaki kooperatifler ICA çatısı altında bir araya gelerek toplanmışlar ve uluslararası düzeyde işbirliğinin ilk temellerini atmışlardır. İsviçre Medeni Kanununa göre tüzel kişilik olarak faaliyet gösteren uluslararası bir birliktir.
ICA’ya bağlı 4 kıta, 8 sektörel örgüt bulunmaktadır Görülen lüzum üzerine birçok uluslararası kuruluşun bulunduğu merkezlerden olan Brüksel’de de daha etkin çalışmalar yapmak üzere bir global ofis açılmıştır. Bugün örgüte 91 ülkeden 273 örgütün üyedir. Örgüte üye örgütlerin 800 milyondan fazla ortağı bulunmaktadır. ICA bağlı kooperatifleri ile dünyanın 10. Ekonomik büyüklüğünü oluşturmaktadır.
ICA çatısı altındaki sektör örgütleri içinde yer almakta ve faaliyetler yürütmektedirler. Bunlar başta tarım olmak üzere bankacılık, balıkçılık, sağlık, konut, sanayi, sigorta, eğitim, sosyal hizmetler, emek, taşımacılık, enerji alanınadır. Bu alanlar günümüz ihtiyaçları çerçevesinde hızla gelişmektedir.
ICA kooperatifçilik hareketinde deneyimlerin paylaşıldığı bir üst örgüt olarak ve kooperatifçiliğin gelişmesi konularında araştırmalar ve incelemeler yaptırmakta, istatistikler tutmaktadır. Elde ettiği tüm dökümanları ilgililerle ve üyeleri ile paylaşmaktadır. Kooperatifçiliğin gelişmesi için kooperatifler arasında koordinasyon sağlamaktadır. Kooperatifçiliğin önemine inanan Birleşmiş Milletler Örgütü gibi küresel ve bölgesel kurumlarla ve diğer resmi ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmaktadır.
Son yıllarda ICA dünyadaki global sorunlara da odaklanmıştır. Yapılan kongrelerde ise küresel ısınma sonucu ortaya çıkan iklim değişikliğine karşı tedbirler alınması, çevre ve enerji konuları, küresel ekonomik krizin daha da artırdığı fakirlik ve yoksulluğa çareler bulunması konuları görüşülmeye başlanmıştır.
ICA’nın Birleşmiş Milletlere ve Dünya Çalışma Teşkilatına (ILO) getirdiği önerilerin etkisi ile de 2012 yılı Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kooperatifçilik Yılı ilan edilmiş, tüm dünyada bu yılı kutlanmıştır. Kooperatifçilik hareketi için önemli bir farkındalık yaratmıştır.
ICA 2014 Uluslararası Aile tarımı Yılının da Birleşmiş Milletler tarafından kabul ve ilan edilmesinde etkin rol oynamıştır. Bu yıl başta dünyadaki ICA üyesi kooperatifler olmak üzere tüm resmi kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerince kutlanmaktadır. Tarımsal amaçlı kooperatiflerin temelini oluşturan aile tarımının dünya için önemi vurgulanmaktadır.
ICA’ya Türk Kooperatifçilik Kurumu 1969 yılında, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve Pankobirlik 1987 yılında, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği ise 2000 yılında ve ICA’ya üye olmuştur. Merkez Birliğimiz 19.06.2014 tarihi itibariyle ICA’ya 273 sayılı üyesi olarak kabul etmiştir. Merkez Birliğimiz Türkiye’den ICA’ya üye olan beşinci örgüt olarak yerini almıştır.
Daha önce ICA ile olan örgütsel bağlantısını ve çalışmalarını TMKB çatısı altında gerçekleştiren Merkez Birliğimiz şimdi örgüt ile olan çalışmalarını doğrudan yapmaya başlamıştır. Bu çerçevede Avrupa kıta örgütü Cooperative Europe’un da doğrudan üyesi konumuna gelen Merkez Birliğimiz gerek sektörel gerekse tematik komisyonlarda doğrudan temsil gücüne kavuşmuştur.
ICA’nın sektör örgütlerinden biri olan Uluslararası Tarım Kooperatifleri Örgütü’nün (ICAO) yönetiminde Avrupa temsilcisi olarak 2009 yılından beri yer alan Genel Başkanımız Cafer Yüksel ve Merkez Birliğimizin temsilcileri şimdi üye olarak ICA, Cooperative Europe üyesi olarak doğrudan genel ve sektörel çalışmalarda yer alması mümkün olmuştur.
ICAO’nun faal üyelerinden biri olan Merkez Birliğimizin ICA içinde yer alması Türk Kooperatifçiliği için olumlu bir gelişme olmuştur. Daha önce Avrupa Kıta örgütü Cooperative Europe’unu genel kurullarından birisi olan 2013 Genel Kurulunun ilk defa ülkemizde düzenlemesi için en etkin rolü üstlenen örgütlerden biri olan Merkez Birliğimiz ülkemizde yapılacak 2015 ICA Genel Kurulu’nun da ülkemizde yapılmasında en büyük katkıyı ve hassasiyeti göstermiştir. İlk defa bir ICA kongresinin ülkemizde yapılmasını sağlanmıştır.
ICA üyeliği ile Merkez Birliğimizin tarım ve ormancılık alanı ile birlikte genel kooperatifçilik konularında Türk kooperatifçilik hareketi için katkı verme fırsatları daha da artmıştır. Ayrıca ICA çatısı altında tarım ve ormancılık kooperatifleri için de önemli bir kazanım olmuştur.