Genel Başkan Cafer YÜKSEL Endonezya-Bali ‘de düzenlenen ICA-AP ile ICAO ve ICFO’nun 2014 Yılı Genel Kurullarına Katıldı. Aile tarımı Yılı Konferansında konuşma yaptı.
Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin (ICA) kıta örgütü olan ICA Asya Pasifik Bölge (ICA-AP) Genel Kurulu 15-20 Eylül 2014 tarihleri arasında Endonezya, Bali’de gerçekleştirildi. Genel Kurula Asya Pasifik Bölgesindeki kooperatiflerin liderleri ve yöneticileri, ICA sektör örgütlerine üye ülkelerden liderler ve kooperatif temsilcileri katıldılar. Ayrıca genel kurula Endonezya devlet yetkilileri ile FAO, ILO ve birçok uluslararası örgütün temsilcileri katıldı.
Genel Başkanımız Cafer YÜKSEL Genel kurul programı kapsamında düzenlenen toplantılara katıldı. Başta ICA Başkanı Pauline Green, ICA Asya Pasifik Örgütü yöneticileriyle, Endonezya Kooperatiflerinin liderleri olmak üzere, üzere çeşitli ülkelerin kooperatif liderleri ve temsilcileri ile görüşmelerde bulundu.
ORKOOP ICA’nın sektör örgütlerinin geliştirilmesi, Türk kooperatiflerinin dünya kooperatifleri ile bütünleşmesi çalışmaları çerçevesinde Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (SÜRKOOP) Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Örgütü’ne (ICFO) üyeliği destek vermiştir. Bu kapsamda SÜRKOOP’un ilk katılacağı ICFO Genel Kuruluna yapılan davet üzerine SÜRKOOP Genel Başkanı Ramazan ÖZKAYA, Yönetim kurulu üyeleri Ali BAYRAK, Nihat BEYAZIT ile ICFO Genel Kuruluna iştirak etti. ICFO Başkanı Jong Koo LEE ile görüştü.
ICAO Yönetim Kurulu toplantısında Avrupa kıtasını temsil eden yönetim kurulu üyesi olarak Uluslararası tarım Kooperatifleri Örgütü (ICAO) Yönetim Kurulu Toplantısında, Avrupa’daki bölgesel tarım ve kooperatifçilik konularındaki mevcut durum ile ilgili konuşma yaptı. Kıta bazındaki gelişmeleri dile getirdi. ICAO olarak yapılması gereken çalışmalar konusunda önerilerini sundu. ICAO Yönetim Kurulun G-20 Dönem Başkanlığının Türkiye’ye geçmesi kapsamında B-20 konusunda yapılan çalışmalar sunuldu. Konu ile ilgili kapsamlı bilgi verildi. Genel Kurulda ICAO’nun ICA-FAO işbirliği anlaşmaları çerçevesinde yaptığı çalışmalar dile getirildi. Genel Başkan Cafer YÜKSEL’e ICA-FAO Komite Toplantıları çalışmaları için verdiği destekten dolayı teşekkür edildi.
2014 ICAO Genel Kurulunda ORKOOP’un ICAO üyeliği için üyeliğine destek verdiği Tarım Koop’un örgüte üyeliği kabul edildi. Üyelik için referans veren örgüt olarak Genel Başkan Cafer YÜKSEL Tarım Koop’un ICAO’ya üyeliğinin önemini dile getirdi. ICAO’nun örgütsel yapısının dünya ölçeğinde gelişmesinin faydalarına değindi.
Genel Başkan Cafer YÜKSEL, ICAO-FAO ortak konferansı olan 2014 Uluslararası Aile Tarımı Yılı Konferansında konuşmacı olarak yer aldı. Konferansta yaptığı konuşmada özetle şu konulara değindi.
Dünyada her geçen gün artan çevre kirliliği, küresel ısınma daralan tarım alanları ve gıda sorunları tüm ülkeleri çözüm aramaya itmiştir. Bugüne kadar aile tarımını dikkate almayan, hatta aile tarımı yok etmeye, aile işletmelerinin ortağı olduğu tarımsal amaçlı kooperatiflerini dışlamaya yönelik politikalar çözüm getirmemiştir. Aksine dünyada açlık ve yoksulluk sorunları artmıştır. Dünyadaki tarımsal üretimin neredeyse %80’inden fazlasını yapan aile tarımı yapan çiftçiler kendilerini besledikleri gibi dünyayı da beslemişlerdir. Düne kadar dünyada aile çiftçiliği verimsiz ve yetersizdir algısı değişmiştir. Aile tarımı yapan çiftçilerin ürünlerini daha sağlıklı, güvenilir ve taze olarak tüketicilere sundukları görülmüştür. Tarım şirketlerine göre daha sağlam, ailenin emek ve sermayesini değerlendiren dayanıklı bir üretim tarzı olduğu anlaşılmıştır.
Bugün en yoksulundan en zenginine kadar tüm ülkelerde aile tarımı sanayi ve ticaret sektörünün en büyük güvencesidir. 500 milyondan fazla aile geçimini aile çiftçiliğinden kazanmaktadır. Aile çiftçiliğinin sosyal ve ekonomik önemi son yıllarda daha da ön plana çıkmıştır. 21 yüzyılda daha da artan sosyoekonomik sorunların çözümü aile çiftçiliğinin desteklenmesine yönelik politikalar dünya gündeminde yeniden ele alınmaya başlamış, 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı ile başlayan farkındalık süreci 2014 Uluslararası Aile çiftçiliği Yılı ile daha anlamlı hale gelmiştir.
Dünyadaki sanayi ve ticaret çevrelerinin aile çiftçiliğini ve kooperatiflerinin önemini küçümseyen süreç bitmiş, ortak çalışma görüşü ağırlık kazanmaya başlamıştır. Bazı ülkelerde bu yönde dikkat çekici adımlar atılmıştır. Sonuçta dünya ve insanlık geleceği için önemli değerler kazanmıştır.
Aile çiftçiliği dünyada gıda güvenliğinin korunması ve açlık ve yoksulluğun önlenmesi açısından ne derece önemli ise kooperatiflerde ülke ekonomilerinde aile çiftçiliğinin güçlü şekilde ekonomi içinde yer alacakları oluşumlardır. Gelişmiş ülkeler kadar, geri kalmış ülkelerin de dikkate alması gereken, sosyoekonomik değere karşı çıkılması o ülkedeki sosyal barış ve ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engeldir.
İnsanlığın geleceği için aile çiftçiliği korunmalı ve geliştirilmeli, tarımsal amaçlı kooperatiflerin önündeki yasal ve ekonomik engeller kaldırılmalıdır, diyerek sözlerini tamamladı.