Orman işçiliğinde meslek standartlarına ilişkin çalışmalar sürerken, Genel Müdürümüz Erdem KAPLAN ile bu konudaki gelişmeleri konuştuk. Söyleşimizde, gelinen noktayı, Orman İşçiliğinde Meslek Standartlarının belirlenmesini ve bu çalışmanın sektöre neler kazandıracağını anlattı.
Bu çalışmaya neden ihtiyaç duyuldu, orman işçiliği için önemi nedir?
Çalışma hayatında, meslek standartlarının oluşturularak, çalışanlara, mesleki yeterlilik belgesi verilmesi konusunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu 5544 sayılı Kanun kapsamında çalışmalar yapmaktadır.
Zor arazi ve iklim koşullarında, ormancılık faaliyetlerinde çalışan, orman köylüsünün, uzmanlaşma ile iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanarak, istihdam edilmesi önem arz etmektedir. Bu standartlar ışığında, güvenli ve sürdürülebilir bir çalışma ortamını hedeflenmekteyiz. Ormancılık faaliyetleri, maden işlerinden sonra, en tehlikeli iş koşuludur. Babadan, dededen kalan tecrübelerle bu işler yapılamamaktadır. Günümüzde, gelişen teknoloji ile mekanizasyon ve iş verimliliği artışı, çalışma hayatını her alanda etkilemektedir. Diğer taraftan, kırsal kesimdeki düşük gelir düzeyi, sosyo-ekonomik sorunları beraberinde getirmektedir. Buradan hareketle, orman işçiliğinde çalışanların, emniyetli çalışma koşullarının oluşturulması, verimlilik artışı için her iş kolunda, eğitimli, deneyimli, uzmanlaşmış meslek alanı ile geçici istihdamın, sürdürülebilir hale dönüştürülmesi gerekmektedir.
Orman işçiliğinde çalışan, 100 bini aşkın orman köylüsünün, mesleki yeterlilik belgesine kavuşması öncelikli hedeflerimizdendir.
ORKOOP bu çalışmaların neresindedir?
ORKOOP olarak, Mesleki Yeterlilik Kurumu ile şubat ayında “Ormancılık Alanı Meslek Haritası” çalıştayını yaptık. Bu çalıştayda, konunun tarafları; Orman Genel Müdürlüğü, Üniversiteler, Meslek Kuruluşları, Özel Sektör ve Orman Köylüsü, temsilcileri bir araya getirilmiştir. ORKOOP Orman İşçiliğinde Meslek Standartlarının belirlenmesinde öncü rol oynamaktadır.
Orman işçiliğini detaylandırmak gerekirse neleri kapsar?
Ormancılıkta dört ayrı meslek alanı vardır. Bunlar; Orman Üretim İşçiliği, Orman Yetiştirme ve Bakım İşçiliği, Odun Dışı Ürün Toplayıcılığı ve Alan Kılavuzluğu olarak belirlenmiştir.
Bugüne kadar yapılan çalışmalar ve izlenen yöntemi biraz detaylandırmak gerekirse, neler söylersiniz?
Mesleki Yeterlilik Kurumu ile ORKOOP arasında 27.05.2014 tarihinde yapılan protokol gereği “Orman Üretim İşçiliği” ile “Orman Yetiştirme ve Bakım işçiliği” mesleki yeterliliklerinin oluşturulması için, Ulusal Meslek Standartlarının belirlenmesi çalışmaları başlatılmıştır.
Meslek standardı hazırlama metodolojisi ve formatına uygun çalışmak üzere, bir uzman kuruluştan danışmanlık hizmeti alınarak, ilgili uzmanlarla birlikte, Ağustos 2014’te Bolu ve Zonguldak Bölgesinde üretim, ağaçlandırma ve silvikültür, fidanlık çalışmaları, arazide uygulamalı olarak görülmüştür.
Orman üretim işçiliği ile ilgili ulusal meslek standartlarının oluşturulması amacıyla 11-12 Eylül 2014 tarihlerinde, Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri ile bu işleri yapan orman köylüsü kooperatif ortaklarımız ve ilgili uzmanların katılımıyla yapılan çalışma sonucu, Ulusal Meslek Standardı taslağı bitirilerek, Mesleki Yeterlilik Kurumu onayına sunulacak hale getirilmiştir.
Orman yetiştirme ve bakım işçiliği için ağaçlandırma, silvikültür, fidanlık çalışmalarını kapsayan iki ayrı standart hazırlama çalışmaları da 22-23 Ekim 2014 tarihinde yine ilgili tarafların katılımıyla gerçekleştirilerek taslak oluşturulmuştur.
Bundan sonraki aşamaya ilişki neler söylersiniz?
Hazırlanan Meslek Standardı taslakları, Mesleki Yeterlilik Kurumu onayı sonrası, Resmi Gazetede yayımlanarak Ulusal Meslek Standardı haline gelecektir. Mesleki Yeterlilik Kurumu ile ORKOOP arasında yapılan, protokol gereği, ikinci aşamada bu standartlara dayalı “Orman Üretim İşçisi” ile “Orman Yetiştirme ve Bakım İşçisi” mesleki yeterlilikleri hazırlanarak, bu alanda çalışan orman köylülerimize, Meslek Yeterlilik Belgesi verilmesi gerçekleştirilecektir.
Orman İşçiliğinde Ulusal Meslek Standardı, sektöre nasıl bir katkı sunacaktır?
Orman işçiliğinde Ulusal Meslek Standartlarının oluşturularak, çalışanların buna uygun belgelendirilmesi hem sektör hem de çalışan açısından uzmanlaşma ile iş verimliliği ve sürdürülebilir istihdam olarak, sosyal, ekonomik ve teknik anlamda katkı sağlayacaktır.
Son dönemde gündemde olan iş kazalarının önlenmesi hususu, çoğu zaman istatistik ve kayıtlara girmeyen, orman iş kazalarının önlenmesine önemli bir katkı sağlayacaktır.