Merkez Birliğimizin 19. Olağan Genel Kurulu 02 Haziran 2016 tarihinde, Ankara Büyükhanlı Park Otelde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Genel Kurul’a, CHP Grup Başkanvekili Engin ALTAY’ın yanı sıra CHP Artvin Milletvekili Uğur BAYRAKTUTAN, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin TURPÇU, 17. Dönem Sinop Milletvekili Barış CAN, OGM İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Kenan AKYÜZ, TOBB Orman Ürünleri Meclis Başkanvekili Sabri AVCI, Tarım Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü DURMUŞ, KÖY-KOOP Genel Başkanı Yakup YILDIZ, TAR-KOOP Genel Başkanı Mehmet ÖZKURNAZ, OR-KOOP Yönetim Kurulu üyeleri ve OR-KOOP Bölge Birlik Başkanları ile çok sayıda davetli katıldı. Genel Başkanımız Cafer YÜKSEL, tekrar Genel Başkan seçildi.
Genel Başkanımız Cafer Yüksel’in, Genel Kurulun açılışını yapmasının ardından, yönetim ibra edildi. Tanıtım videosu ve açılış konuşmalarıyla devam eden Genel Kurul’da 2015 yılına ait raporlar okunup, bütçe oylamaları yapıldı. Delegelerin oy kullanmasıyla sona eren 19. Olağan Genel Kurul’da sandıktan Genel Başkanımız Cafer Yüksel’in görevine devam etmesi sonucu çıktı. Merkez Birliğimizin yeni yönetim kurulu ve denetleme kurulu da belirlendi.
Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye ilk olarak Genel Başkanımız Cafer Yüksel geldi;
“ Varlık Nedenimiz Orman Köylüsüdür”
Türkiye'nin dört bir yanından 19. Olağan Genel Kurula katılan misafirlere teşekkürlerini sunarak konuşmasına başlayan Yüksel “20 Eylül 1997’de açılışımızı yapmıştık, bugüne kadar elimizden geleni yaptık. Bugün de yaptıklarımızın ve çalışmalarımızın ibra oylaması yapılacak. Her şeyi yaptığımız iddiasında olamayız. Bugün de zaten gündemimizde seçimler var. Bu oylamadan sonra yeni Yönetim Kurulumuzu, Denetleme Kurulumuzu ve Milli Kooperatifler Birliği Temsilcilerimizi seçeceğiz. Bundan 4 yıl önce bana ve arkadaşlarıma güvenerek görev verdiğiniz için teşekkür ediyorum. O gün bizi seçenler içinde olup, ebediyete intikal edenleri rahmetle anıyorum. Yaptığımız çalışmalar esnasında eksikliklerimiz olmuştur. Bunlardan dolayı özür diliyoruz. Yeni seçilecek Yönetim Kurulumuza da başarılar diliyorum. 28 Bölge Birliğimiz, onları ayakta tutan kooperatiflerimiz ve kooperatiflerimizin yöneticileri olmazsa ve hepsinden önce Orman Köylümüz olmazsa bizim varlığımızın anlamı yok. Varlık nedenimiz Orman Köylüsü’dür. Orman Köylümüzün hizmetinde olmak, bizim boynumuzun borcudur. İster yönetime tekrar gelelim ister gelmeyelim biz bu yolda olmaktan hiç pişman olmadık. Ömrümüz olduğu müddetçe sıfatımız ne olursa olsun bu çalışmalarımızı ve çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
KÖY-KOOP Eski Genel Başkanı Hadi İlbaş ise; “ Ağaç varsa su var, su varsa ağaç vardır. İkisi birbirine bağlıdır. Balta ormanların baş düşmanıdır. OR-KOOP kuruldu ve bu kurum şimdi ormanların koruyucusu oldu. Artık balta sesi ve keçi korkusu yok. OR-KOOP ormanları koruyor ve aynı zamanda orman köylülerini kalkındırmak için ellerinden geleni yapıyor. Onlara başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Daha sonra TOBB Orman Ürünleri Meclis Başkanvekili Sabri Avcı konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Avcı; “Son günlerde iş dünyasında çok konuşulan Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanların tanımlanmış 40 iş dalında çalışamayacağı yönünde bilgiler sebebiyle TOBB’a bu uygulamanın ertelenmesi için çok fazla talep geldi. Bu sebeple 1 Temmuz’da başlayacak olan bu uygulama 1 Ocak tarihine ertelendi. Burada OR-KOOP’u kutluyorum. Bu konuda çok ciddi mesafe kaydettiler. Bu alanda yaptıkları çalışmalar sebebiyle de kendilerine teşekkür ediyorum. Orman Köylüsü adına yaptıkları çok önemli işler var ve bunları yakinen takip ediyorum. Bugüne kadar Orman Köylüsü’nü en iyi şekilde temsil eden başta Cafer Yüksel olmak üzere OR-KOOP yönetici ve birlik başkanlarını kutluyorum ve teşekkür ediyorum” dedi.
Tarım Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “80 sonrası Türkiye’de uygulanan politikalar Orman Köylüsü’nün bitirilmesine yol açtı. 80’li yıllarda Türkiye’nin nüfusu 40 milyon idi ve 10 milyon Orman Köylüsü vardı. Yani nüfusun %25’ini oluşturuyordu. Orman Köylüsü için uygulanan hatalı politikalar onları ormana hasım etmiştir. Şimdi yaklaşık 78 milyon nüfusumuz var ama Orman Köylümüz 1,5 milyon; yani oransal olarak %10’ların altına düşmüştür. Orman Köylüsü ormana küsmüştür” dedi.
KÖY-KOOP Genel Başkanı Yakup Yıldız da sağlıklı kararların çıkması temennisiyle başladığı konuşmasında şunları söyledi: “ Biz 30 yıl önce konuştuğumuz mevzuatı bugün hala konuşuyorsak belli bir noktaya gelememişiz demektir. Kişi başına düşen milli gelirin her yıl arttığını görüyoruz medyada; ancak Orman Köylüsü’nün durumunu size anlatmama gerek yok. Her sene % 3 - 4 gibi fiyat artışı yapılıyor. Kurumlar Vergisi’ni fazla ödeyeceğinize Orman Köylüsü’nün şartlarını iyileştirseniz iyi olmaz mı? Orman Köylüsü’nün sosyal güvencesi yok. Tarımda kalkınmanın temeli kooperatiflerdir. Kooperatifler olmasa insanlar sömürü düzeninin altında kalır, ezilirler” dedi.
Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye CHP Grup Başkanvekili Engin Altay geldi. Altay konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “OR-KOOP’un Türkiye’de varlığının, gücünün, yaptıklarının ve hâkim olduğu alanın kabul edilmesi, bilinmesi lazım. Ulusal basının bu konudaki ilgisizliği üzüntü vericidir. Lafa gelince Orman Köylüsü toplumun en düşük gelirli kesimi, bu doğru ama o zaman bu gelirinin arttırılması lazım. Eğer OR-KOOP gibi bir organizasyon olmasa Orman Köylüsü’nün durumu şimdiki durumdan da kötü olacaktı, bu sebeple, bugün başta Cafer Yüksel olmak üzere emeği geçen kooperatif başkanlarına, birlik başkanlarına teşekkür etmek gerekiyor. OR-KOOP’ta kurumsal aidiyet oluştu, bir kurumsal içselleştirme oluştu. Bundan çok memnunum. Bununla birlikte OR-KOOP ulusal ve uluslararası akreditasyon noktasında Türkiye’de ilk 5 teşekkülden biridir” dedi. Engin Altay, Genel Başkanımız Cafer Yüksel’e ithafen “Sayın Genel Başkanım kendinizi bu işe vakfettiğinizi biliyoruz. Aynı şekilde burada mevzuata hakimiyet ve davaya vakfedilmiş bir hayat var. Bir Orman Köylüsü çocuğu olarak 15 yıldır Sayın Yüksel’in bu işe nasıl kendini adadığını biliyorum. Bazı insanlar koltuğa oturup güçleneceğini zannederler ama iş, oturduğun koltuğa güç vermektir. OR-KOOP Genel Başkanı Türkiye’de bunu en iyi şekilde yapan, Orman Köylüsü’nün hakkını sonuna kadar arayan ve koruyan ve bunu yaparken de devlete mevzuat öğreterek soran bir kooperatifçi olarak da hak ettiği yere gelmiştir. Uluslararası Kooperatifler Birliği’nde de Avrupa Temsilcisi olarak çok kayda değer bir yerdedir. Sayın Yüksel yoruldu, yıprandı, ailesinden çok ayrı zamanlar geçirdi ama ortaya çıkan eser bir faninin övünebileceği ender eserlerdendir” dedi.
Seçilecek yeni yönetime de başarı dileklerini ilettikten sonra konuşmasını bitiren Altay’ın ardından son olarak OGM İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz kürsüye geldi ve hem konuşmacıların yönelttiği eleştirilere açıklık getirdi hem de çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Akyüz konuşmasında Orman Köylüsü’nün önemine değinirken, çalışmalarında Orman Köylülerinin refahını ön planda tuttuklarını ve bundan sonraki süreçlerde Orman Köylüsü’nün gelirlerinin artması yönünde planlama yaptıklarını dile getirdi.
Konuşmaların bitmesinin ardından delgeler oy kullanmak üzere sandığa gittiler. Blok liste ile yapılan oylamada toplantıya katılan 80 temsilcinin 74’ü oy kullandı. Yapılan tasnifte 74 geçerli oyu alan Cafer Yüksel ile Sabri Özgün, İdris Şenel, Ahmet Çetiner, İlhami İlhan, Abdullah Aydın, Hasan Yaşar, Hamdi Kaplan ve Sedat Özcan Özdemir Yönetim Kurulu Asil Üyeliğine, Hüseyin Tabak, Abdullah Güven ve Gazi Saz Denetim Kurulu Asil Üyeliğine seçildi. 19.Olağan Genel Kurul çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.
Genel Kurulun ardından toplanan Yönetim Kurulunda ise görev dağılımında; Genel Başkanlığa Cafer Yüksel, Genel Başkan Yardımcılıklarına da Sabri Özgün, İdris Şenel, Ahmet Çetiner ve İlhami İlan seçildiler.