Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TKK), Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (ORKOOP), Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Merkez Birliği (KÖY-KOOP), Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP), Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TUS-KOOP), Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP) ve Çay Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (ÇAY-KOOP) oluşturduğu “Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Ortak Girişimi (TAKOG)” tarafından uygulanan Çiftçi Örgütlerinin Kurumsal Güçlendirilmesi Projesi (IRFO-Institutional Reinforcement of Farmers Organisations), 24-26 Aralık 2008 tarihlerinde düzenlenecek olan 3 günlük Uluslararası Çalıştay ile 31 Aralık 2008 tarihinde tamamlanacak.
OR-KOOP’un yetkili ortak olarak yürüttüğü İRFO Projesi 24-26 Aralık 2008 tarihlerinde Ankara Dedeman Oteli’nde düzenlenecek “Kooperatif Politikaları ve Mevzuatı” ve “Denetimin Sistemleştirilmesi” çalıştayları ile tamamlanacak.
OR-KOOP Genel Başkanı Cafer Yüksel verdiği bilgide, çalıştayın ilk gününde Tarım ve Köyişleri Bakanı sayın Mehmet Mehdi Eker’in katılmasının beklendiğini bildirdi. Yüksel, ayrıca, çok sayıda bilim adamı, diğer sivil toplum örgütleri temsilcileri, kooperatif merkez birliklerine bağlı bölge başkanları, projenin izlenmesinden sorumlu TEDGEM Genel Müdürlüğü yetkililerinin de çalıştaya katılmasının ve katkıda bulunmalarının beklendiğini kaydetti.
Proje ile ilgili ana kararlar, Merkez Birliklerimizin Genel Başkanlarından oluşan “Başkanlar Kurulu’nca” alınmış olup; her türlü idari, mali ve koordinasyon işlemleri TAKOG adına “Yetkili Ortak” olarak görevlendirilen Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (OR-KOOP) tarafından yürütüldü.
Proje kapsamında uygulanan eğitimlere yaklaşık 44 bin kişi katıldı. Proje ile Kapasite Geliştirme Programı başta olmak üzere uygulanan eğitimlerle çiftçi örgütlerinin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi ve hizmet kalitesinin artırılması amaçlandı. Bu çerçevede Çiftçi Örgütlerinin yönetim ve denetim kurulu üyeleri, profesyonel çalışanları ile ortakları ve üyeleri çeşitli konularda bilgilendirildi. Böylece örgütlenme kapasitelerinin ve hizmet kalitelerinin artırılması sağlandı. Bu çalışmaların yanında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görevli personellerine de yönelik eğitimler yapılarak projedeki tüm paydaşların merkezde ve yerelde koordinasyon halinde çalışmalarına destek sağlandı.
OR-KOOP Genel Başkanı Cafer Yüksel, projenin sürdürülebilirliği ve yayınlaştırılması amacıyla, projenin en önemli çıktısı olan Kooperatif Merkez ve Bölge Birlikleri ile Birim kooperatiflerin birleştirilerek kırsal kooperatifçilik hareketinin yeniden örgütlenmesini gerçekleştirmeye dönük, yeni bir proje geliştirme çabasının sürdürüldüğünü kaydetti. Yüksel şunları söyledi:
“Projemizin sonuna geldiğimiz bu aşamada; bizlere desteklerini esirgemeyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TEDGEM Genel Müdürlüğüne, Dünya Bankası Türkiye Ofisine, ARİP Proje Ofisine, KK-MYB’ne, DGRV Türkiye Temsilciliğine, proje uygulama bölgelerindeki Sayın Valilerimiz ile kamu kuruluşlarımıza, çalışmalarımızın başından sonuna kadar tüm safhalarında katkı ve destekleriyle bize güç veren “Başkanlar Kurulumuza”, projenin her aşamasında ve kademesinde üstün bir görev anlayışı ile çalışan tüm “Proje Ekibi’ne” şükranlarımı sunarım.”