Çiftçi Örgütlerini Kurumsal Güçlendirilmesi Projesi (IRFO) kapsamında yapılan Mevzuat ve Denetim Çalıştayı’ndan, kooperatiflerle ilgili çok önemli mevzuat düzenlemesi talepleri çıktı. Çalıştay çalışmaları sonucunda 26 Aralık 2008 tarihinde bir Sonuç Bildirgesi hazırlandı.
Bildirgede Türk tarımsal kooperatifçiliğinin geliştirilmesi ve sağlıklı işlemesi amacıyla, bir dizi mevzuat düzenlemesine gidilmesi istendi. Çalıştay sırasında Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in katılacağının bildirilmiş olmasıra rağmen, toplantıya katılmaması da katılımcılar tarafından eleştirildi.
Sonuç Bildirgesinde, örgütlenme, denetim ve özellikle eğitim konularındaki talepler 10 kadar ana başlık altında yer aldı. Ulusal bir kooperatifçilik politikası oluşturulması, Kooperatifler Bankası ve Araştırma Merkezi kurulması gibi istemlerin yer aldığı bildirgede, özetle şu görüşlere yer verildi:
• Kooperatifler, işletmelerine ruhsat almakta bürokratik engellerle karşılaşmaktadır.
• Katılımcı bir yöntemle ulusal bir kooperatifçilik politikası oluşturulmalıdır.
• Kooperatif tescil işlemleri yetkisi, kooperatif birlikleri ve Millî Birliğe verilmelidir.
• Finansman sorununu çözmek amacıyla, Kooperatifler Bankası kurulmalıdır.
• Eğitim sorunlarını çözümünde, IRFO Projesi deneyimlerinden yararlanılmalı ve ulusal düzeyde bir Kooperatifçilik Eğitim ve Araştırma Merkezi kurulmalıdır.
• Tarımın her alanında kooperatifleşme desteklenmeli ve kaynak aktarılmalıdır.
• Kalkınma ve istihdam yaratılmasında kooperatiflere öncelik verilmelidir.
• Mevzuat sorunlarının çözümü için, katılımcı yöntemle yeni bir yasa hazırlanmalıdır.
• Kooperatifler Kanunu’nun temel amacı; ‘minimum hükümet müdahalesi, maksimum demokratik katılım ve serbestliği öngörmek’ olmalıdır.
• Kooperatif kredi ve teşviklerinde, yöneticilerin şahsî kefaleti kaldırılmalıdır.
• Kooperatiflere ‘ücretli dış denetim’ getirilmemeli, iç denetim ve üst kuruluş denetimleri güçlendirilmelidir.
• Kamu bütçesine, üst kuruluş denetimleri için denetim ve eğitim ödeneği konmalıdır. Yasayla, kamu kurumu niteliğinde özerk bir “Kooperatifler Denetim Kurumu” oluşturulmalıdır.
IRFO, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü'nün işbirliği ile Türkiye'deki tarımsal amaçlı kooperatifleri bünyesinde toplayan 7 çatı örgütün oluşturduğu Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Ortak Girişimi (TAKOG) tarafından yürütüldü.
TAKOG bünyesinde, TTKKMB, OR-KOOP, SÜR-KOOP, KÖY-KOOP, HAY-KOOP, TÜS-KOOP, ÇAY-KOOP Merkez Birlikleri bulunuyor. Ayrıca, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Önder Çiftçi Danışmanlık Dernekleri ile de proje kapsamında işbirliği yapıldı. Projenin yönetim ve koordinasyon sorumluluğunu ise "yetkili ortak" sıfatıyla OR-KOOP üstlendi.
Temel amacı "pilot uygulama bölgelerinde çiftçi örgütlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, böylece etkin çiftçi örgütlerinin ülke düzeyinde yaygınlaştırılması için örnek model oluşturulması, çiftçilere ve kırsal alanda yaşayanlara hizmet verebilecek nitelikte güçlü çiftçi örgütlerinin oluşturulması" olan proje, Ocak 2006'dan itibaren Antalya, Çanakkale, Diyarbakır, Tokat ve Rize merkezli 5 pilot bölgedeki 21 ili kapsayacak şekilde yürütüldü