Merkez Birliğimizin 12. Olağan Genel Kurulu 21 Temmuz 2009 Salı günü Dedeman Otelinde Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel EROĞLU, Orman Genel Müdürü Osman KAHVECİ,TEDGEM Genel Müdürü Mehmet TAŞAN ,Ağaçlandırma Genel Müdürü Hanefi AVCI, ORKÖY Genel Müdür Yardımcısı Reşit ÖZEL, İşletme Pazarlama Daire Başkanı Erdem KAPLAN ,akademisyenler ve DSP İstanbul milletvekili Hasan Macit’inde katılımlarıyla gerçekleşti.
Divanın oluşturulmasından sonra yaptığı açılış konuşmasında Genel Başkanımız Cafer YÜKSEL orman köylüsünün ve içinde bulunduğu kırsal alanın sorunlarının aşılmasında merkez birliğimizin yaptığı çalışma ve verdiği mücadele sonucu her ne kadar aşamalar kaydedilmiş olsa bile sorunların büyük kısmının yoğun olarak sürdüğünü ifade etti. Sözlerine ormanlarımız ve orman köylümüzün Anayasa ile güvence altına alındığını, Orman Kanunun 34. Ve 40. Maddeleri ile verilen haklar ve öncelikler nedeniyle kırsal alanda en fazla kooperatifleşmenin orman köylerinde gerçekleştiğini söyleyerek devam eden YÜKSEL, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlandırma ve Destekleme Genel Müdürlüğünden 7,5 milyon orman köylüsünün tek örgütü olan merkez birliğimizin Ekonomik ve Sosyal Konseyde temsili için katkıda bulunmalarını talep etti.
YÜKSEL mevzuatla ilgili çalışmaların ilgili bakanlıkların merkez birimleriyle sürdürüldüğünü, toplumun en yoksul kesimi olan orman köylüsünün yaptığı iş ile aldığı ücretin orantılı olmadığını ifade ederek fiyat tespitinde bu durumun göz önüne alınmasını ve dikili satış ile ilgili sorunlarına çözüm bulunmasını istediğinde bulundu.
YÜKSEL 12 yıldır yapılan genel kurula ilk kez Çevre ve Orman Bakanının onurlandığını sözlerine ekledi ve Sayın Bakan EROĞLU’na teşekkür etti.
Genel Başkanımızın ardından bir konuşma yapan EROĞLU, Orman köylülerinin bulundukları yerlerde yaşamlarını sürdürebilmesi için gayret gösterdiklerini ifade ederek, özellikle bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu konusunda çalışmalar yapıldığını belirtti
Bakan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada Orman köylülerinin bulundukları yerlerde yaşamlarını sürdürebilmesi için gayret gösterdiklerini ifade ederek, özellikle bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu konusunda çalışmalar yapıldığını belirtti.
Yapılan çalışmalar neticesinde odun üretiminin arttığını anlatan Eroğlu, yılda 7 milyon metreküp olan üretimin 11,3 milyon metreküpe kadar yükseldiğini söyledi.
Orman köylüsünün hakkının verilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Eroğlu ''Orman köylülerinin doğdukları yerde yaşamlarını sürdürebilmelerine yardımcı olacak şartları sağlamak şarttır. Böyle olmazsa köylülerimiz, 'taşı, toprağı altın' diyerek, İstanbul, Ankara ve İzmir'e göç ediyor. Bu devlete daha fazla yük getiriyor'' diye konuştu.
Orman köylüsüne verilen maddi desteğin yan kalemleriyle birlikte 700 milyon TL'ye ulaştığını belirten Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, orman köylüsünün ürünlerine yönelik fiyat tespitinde de enflasyonun üzerinde rakamların baz alındığına işaret etti. ''Bu yılın ikinci yarısına ait ürün fiyatı tespiti için önümüzü görmemiz gerekiyor'' dedi.
Eroğlu, küresel bir ekonomik kriz yaşandığını ama bunun hep birlikte, el birliğiyle aşılacağını söyleyerek orman köylüsüne olan borçların ödenmesi için talimat verildiğini ve ödenmemiş borcun kalmadığını ifade etti. Yakın bir gelecekte orman dışı ürünlerin de ekonomik anlamda değer kazanacağını bu sebeple orman köylülerinin geçiminde sadece oduna bağlı kalmamaları gerektiğini belirtti.
''Tıp ve kozmetik alanında çok önemli potansiyeli bünyesinde barındıran bitkiler ile gelir getiren ağaçların dikimine de önem verilmeli'' diyen Eroğlu, bu konuda ne gerekiyorsa yapılacağını kredi sağlanmasına da yardımcı olunacağını söyledi.
Bitkilerin tıp çalışmalarında kullanımının yaygınlaştığını kaydeden Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, bu durum nasıl değerlendirilecek, dünyaya nasıl sunulacak, nasıl markalaşma çalışması yapılacak oturup birlikte konuşalım. Orman köylülerinin özel ağaçlandırma çalışması yapmasının da önünü açtık. Bozuk orman alanlarında gelir getiren ağaçların dikimine de izin verdik. Yani gelir getirecek çalışmaların önü açıktır. Mesela, Keçiboynuzu bizim için büyük bir nimet. Biz gelir getirecek ağaçların fidanlarını vermeye hazırız '' diye konuştu.Konuşmasının bitiminde Genel Başkanımız YÜKSEL Sayın Bakana bir şükran plaketi sundu.
Kurulumuza katılan Orman Genel Müdürü Osman KAHVECİ “Hiçbir ülkenin kanununda orman köylüsü ifadesini bulamazsınız demekki bizim için orman köylüsü vazgeçilmezdir. Bizim bağımız büyüktür. Onlar için en iyi imkanları seferber etmeye, gelir elde etme olanaklarını sunmaya çalışıyoruz,” diye sözlerine başladı.
TRT muhabirinin yönelttiği “Or-KOOP hakkında nasıl bir değerlendirme yaparsınız?” sorusuna da Kahveci;
“Kooperatif faaliyetleri özellikle ormancılık faaliyetleri sayesinde güçlendirilmiştir. Köylüyle kooperatifleri barıştırdık. Bu, orman köylümüze katkı demektir. Biz bunu sağlamaktan çok memnuiyet duyuyoruz. Köylüye fayda sağlayan orman kooperatiflerini destekliyoruz. Birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Elbetteki bazı görüş ayrılıkları da yaşıyoruz ama en uzlaşmacı şekilde çözüm yollarını da birlikte arıyoruz. Kardeşlik çerçevesinde çalışmalarımız devam ediyor. “ şeklinde karşılık verdi..
Gündem maddelerinin görüşülmesinden sonra genel kurulumuz başarıyla sona erdi.
Kurulda sırasıyla TÜS-KOOP Genel Başkanı Halis UYSAL, KÖY-KOOP eski Genel Başkanı Ahmet ALTUN, TEDGEM Genel Müdürü Mehmet TAŞAN, Ağaçlandırma Genel Müdürü Hanefi AVCI, İstanbul Milletvekili Hasan MACİT söz aldı.