Orman köylüsünün tek örgütlü gücü olan Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (OR-KOOP) ile Çevre ve Orman Bakanlığının ilgili genel müdürlüklerinin yetkilileri, 15 Eylül 2009 Salı günü saat 14.00’de Ankara Dedeman Otel’de yaptıkları “Çevre ve Orman Bakanlığı-OR-KOOP 2. İstişare Toplantısı”nda bir araya gelip çalışma grupları oluşturarak orman köylüsünün ve ormancılığımızın sorunlarını masaya yatırmaya karar verdi.
2. İstişare toplantısının açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Cafer YÜKSEL, toplantının en önemli amacının istişare sürecini başlatmak, sorunları saptamak, sorunların varlığını kabul etmek ve bu sorunlara çözüm aramak olduğunu söyledi.
YÜKSEL sözlerine “Sorunlarımız var ancak bir çalışma yöntemi üzerinde konuşursak çözüme ulaşacağımıza inanıyoruz,” diye devam ederek toplantının zaman sınırı nedeniyle yalnızca sorunların ne olduğu hakkında fikir birliğine varılmasının bile başarı olacağını söyledi.
Genel başkanımız çözüm aranacak konuların Türkiye nüfusunun yüzde 10’unu ilgilendirdiğini sözlerine ekledi.
Toplantıya OR-KOOP merkez yöneticileri ve uzmanlarıyla 27 Bölge Birlik Başkanının ve temsilcilerinin yanı sıra Orman Genel Müdürü Osman KAHVECİ, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet TAŞAN, ORKÖY Genel Müdürü Hüseyin KARAOSMANOĞLU, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz ALTAŞ, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcıları Osman ÖZTÜRK, Sabri KİRİŞ, Orman Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı M. Ali YILMAZ, TEDGEM Genel Müdür Yardımcısı Talat YILMAZ, Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkanı Erdem KAPLAN ile diğer daire başkanları, yetkililer ve uzmanlar katıldı.
Genel Başkanımızın açılış konuşmasını takiben Ulu Önder Atatürk, şehitlerimiz ve sel felaketinde yaşamlarını kaybedenlerin anısına bir dakika saygı duruşu yapıldı ve İstiklal marşının söylenmesinden sonra sinevizyon gösterisi ve sorunların ve çözüm önerilerinin dile getirildiği OR-KOOP sunuşunu takiben konuklar söz aldılar.
Toplantıda söz alan Genel Başkan Yardımcımız ve OR-KOOP Bolu Birlik Başkanımız İdris ŞENEL, çalışma gruplarının oluşturulmasının kooperatifler açısından özellikle yoksulluk sınırının altında yaşayan orman köylüsünün temsilcisi olan OR-KOOP için önem taşıdığına dikkat çekti.
ŞENEL ayrıca Dikili uygulamasının orman köylüsü için felaket anlamına geldiğini ve bu uygulamadan orman köylüsünün kar edebilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu üyemiz ve KÖY-KOOP Genel Başkanı Mehmet ÖZKURNAZ, Yönetim Kurulu üyemiz ve Manisa Birlik Başkanımız Nurettin DİNGAZ ve Ordu Giresun Bölge Birlik Başkanımız Fikri ÇAMOĞLU’da dikili ağaç uygulamasında yaşanan sorun ile verim yüzdesi hesaplarındaki yanlışları dile getirdiler. Muğla Bölge Birlik Başkanımız Eray ÇİÇEK ise bu uygulamadan doğan sorunlar hakkında çözüm bulunmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Genel Başkanımız YÜKSEL, toplantıya OGM, AGM, ORKÖY ve DKMP hem üst düzeyde hem de geniş bir kadroyla katılmalarının mutluluk verici olduğunu belirterek, görüşlerin tüm Genel Müdürlük konularını kapsayacak şekilde dile getirilmesinin önemine dikkat çekti.
Genel Başkan Yardımcımız ve Bursa Bölge Birlik Başkanımız Talat ÖZDEMİR toplantıdaki konuşmasında orman yangınlarında orman köylüsünün Bakanlık işçileri ile beraber canla başla çalıştıklarını dile getirerek orman yangınlarıyla mücadelede yer alan görevlilerin orman köylüleri olmasını istediklerini sözlerine eklediler.
Genel Başkan Yardımcımız ve Artvin Bölge Birlik Başkanımız Hasan YAŞAR “Artvin Bölgesinde Milli Park alanı içinde ve Hatila vadisinde toplam 22.000 hektar alanda böceklenme olmasına dikkat çekerek, “Sanki orası bir böcek fabrikasıdır. Dumansız bir yangın var. Antalya, Muğla gibi yangınlara benziyor. Aradaki fark biri dumanlı biri dumansız yangındır. Milli parklar dışındaki alanlarda böcekle mücadele Orman Bölge Müdürlüklerine bağlı işletmelerde başarılı oldu. Milli Parklarda ise her ne kadar formen asıldı ve kesimlerle mücadele edildiyse de yeterli sonuç alınamamıştır. Milli Parklar içinde bu hassasiyet gösterilmedi, hassasiyet yeterince anlaşılmadı, hatta İşletmeciler suçlandı. Zaman zaman İşletmeciler üretim istiyor şeklinde düşünüldü. Oysa burada bir gerçek var. Hem Milli Park alanında hem de Milli Park dışında bütün Karadeniz’in ladin ormanlarını tehdit ediyor. Böcek şu anda 40 bin metreküp veya daha fazla da tuzak ağaçlar mevcuttur, sanıyor ve tahmin ediyorum. Seneye bu miktar 100 veya 200 binleri bulur. Bunun vebalini kim üslenecek şaşar ve merak ederim. yerde yanlışlık var bunun düzeltilmesi gerek. Böcekle ilgili kanun ve yasalarda bir sıkıntı varsa ki var bir evrak taşradan 4 aya Milli Parklar Genel Müdürlüğüne gidip geliyorsa burada korkunç bir zaman kaybı var demektir. Oysaki çözüm için acil plan gerek. Kanunsa kanun, yasaysa yasa veya tebliğ çıkarılmalıdır. Diğer bir husus Orman Genel Müdürlüğümüz satış politikasını gözden geçirmesi gerek. 4 tür satış politikası var. Bu satış politikasını en azından bir ya da ikiye indirmek gerekiyor. Dikili satış politikası ormanlara zarar veriyor. Görünen sakıncalarından dolayı yeniden gözden geçirilmelidir. Dikili satış yapıldığı yerlerde %80 zarar etti. Zarar etmeyen yerlerde kaçakçılık yapılıyor. Bu anlayış sürdürülebilir ormancılık mantığına ters bir anlayıştır. Bir şey denenir, doğrusu yanlışı görülür buna göre politika izlenir. Dikilide yanlışlıklar görüldü. Bile bile niye halen dikili satışın ısrarla yapılması teşvik edilir bunu anlamış değilim,” şeklinde konuştu.
Genel Başkan Yardımcımız ve Kastamonu Bölge Birlik Başkanımız Erol AKAR ise konuşmasında kooperatiflerin özellikle orman köylerinde yüksek oranda göç vermesi nedeniyle iş gücü sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti. Ayrıca özellikle orman köylüsünün eğitimine önem verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Toplantıda söz alan ORKÖY Genel Müdürü KARAOSMANOĞLU başkanlarımızın dile getirdiği sorunların ortak sorunlar olduğunu söyleyerek, orman işçiliği ile orman köylüsünün karnının doymayacağını ifade etti. KARAOSMANOĞLU ayrıca para kazanacak ürünün üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Diğer yandan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı KİRİŞ böcekle mücadele konusunda çalışmaları devam ettiğini, akademisyenlerin yanı sıra diğer Bakanlık ilgili birimleri ile işbirliği yaptıklarını ifade etti.
Toplantıda konuşan Orman Genel Müdürü KAHVECİ orman köylerinde kooperatiflerin kuruluşu ve geliştirilmesinde orman teşkilatının hakkının verilmesi gerektiğini ve kooperatifleşmeyi desteklediklerini söyledi.
KAHVECİ sözlerine şöyle devam etti; “Sorunlar bitmez, önemli olan ilgili kurumların medeni bir biçimde ülkenin gerçeklerine uygun olarak elele vererek çözüm aramasıdır. Ormanlarımızda üretimin %70’ini kooperatifler yapıyor. Orman köylüsünün gelirini arttırmak için çözümler arıyoruz. Dikili konusundaki sorunlarınızı anlıyoruz. Teknik olarak dikilinin devam etmesi gerekiyor ama orman köylüsünün de zarar görmemesi için çalışmalar yapacağız.”
Genel Başkan Yardımcımız ve Zonguldak-Bartın Birlik Başkanımız Sabri ÖZGÜN dikili ağaç satışı ile ilgili mevcut yönetmeliğin günün şartlarına uygun olarak ve kooperatiflerimizin kanuni haklarının korunarak hazırlanması ve ortak yapılacak çalışmaların sonucunda konsensüs sağlanmasının uygulamayı daha kolaylaştıracağını söyledi. Başkan ÖZGÜN daha sonra orman teşkilatının da dikili ağaç satışına tam manası ile hazır olmadığının altını çizdi.
Toplantıda söz alan Muğla Birlik Başkanımız Ahmet ÇETİNER Muğla Bölge Müdürlüğüne üretim işlerinin tümünün dikili olarak yapılması için Orman Genel Müdürlüğü tarafından bir talimat verilip verilmediğini sordu.
Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı KAPLAN bu soruya yazılı bir talimat olmadığı halde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle dikili ağaç kesimi yapılmasını önerdiklerini söyleyerek cevap verdi.
Toplantıda, OGM-Genel, OGM İşletme ve Pazarlama konuları için 2, AGM, ORKÖY ve DKMP konuları için 3 olmak üzere toplam 5 çalışma grubu oluşturulmasına, önümüzdeki süreçte gruplarda çalışmaya devam edilmesine karar verilmiş ve OR-KOOP tarafından verilen iftar yemeğine geçilmiştir. Başlatılan istişare süreci kapsamında devam edecek çalışma grubu toplantılarında, OGM, AGM, ORKÖY ve DKMP Genel Müdürlüklerinin çalışmalarında, orman köylüleri ile ilişkilerin iyileştirilmesi ve “Türkiye Ulusal Ormancılık Programı” eylem programında “orman köylüsü ve ilgili Sivil Toplum Örgütleriyle işbirliği içinde yürütülmesi” öngörülen eylemlerin yerine getirilmesi açısından büyük faydalar sağlaması beklenmektedir.