“Merkez Birliğimiz Genel Başkanı Cafer YÜKSEL, Sayın Bakanımızı ziyareti sırasında, Bakanlık ve “Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Merkez Birlikleri Ortak Girişimi (TAKOG)” arasında imzalanan anlaşmaya dayalı olarak ve halen Merkez Birliğimizin Yetkili Ortaklığı altında uygulanmakta olan “Çiftçi Örgütlerinin Kurumsal Güçlendirilmesi Projesi (IRFO)” uygulamasını kısaca anlattı.
IRFO Projesinin alt amaçları arasında yer alan, 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununa bağlı olarak çalışan Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Merkez Birliklerinin dağınıklığının giderilmesi ve güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Genel Başkan Cafer YÜKSEL, OR-KOOP ve KÖY-KOOP Merkez Birliklerinin Genel Kurul Toplantılarında alınan karar doğrultusunda OR-KOOP çatısı altında benimsenecek bir unvanla birleşeceklerini belirtti. Bu kararın uygulanabilmesi için öncelikle ana sözleşme değişikliği çalışmalarına başlanılması gerektiğini Makamın siyasi iradesini, TEDGEM Genel Müdürlüğü’ne bildirmesine ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
Görüşmede konuşulan bir diğer konu ise, halen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca yürütülen AB Yardım Fonu (IPARD) uygulamalarının izlenmesi amacıyla oluşturulmakta olan “İzleme Komitesi” oldu. Genel Başkan Cafer YÜKSEL, 7 milyon orman köylüsünün temsil edilmesi için, OR-KOOP Merkez Birliği’nden başka bir alternatifin olmadığını, ayrıca orman köylüleri dışında kalan ve kooperatif çatısı altında birleşen tüm üreticilerin temsili amacıyla, diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatiflerin Merkez Birlikleri adına yeterince katılımın yararlı olacağını dile getirdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER yaptığı konuşmada, IRFO Proje uygulamasındaki başarılı çalışmalar konusunda bilgilenmekten memnun olduğunu söyledi. Aynı zamanda OR-KOOP ve KÖY-KOOP Merkez Birliklerinin, OR-KOOP’un çatısı altında, benimsenecek bir unvanla birleşme kararını kendisi de olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. Genel Kurul Toplantılarında alınan birleşme kararları doğrultusunda, anasözleşme değişikliği çalışmalarına başlanılması için TEDGEM Genel Müdürlüğü’ne gerekli talimatın verileceğini, AB Yardım Fonu (IPARD) “İzleme Komitesinde” Sivil Toplum Örgütleri adına sınırlı sayıda temsilcinin yer alabileceğini ve bu nedenle kooperatif çatısı altında birleşen tüm üreticilerin temsili amacıyla, Türkiye Milli Kooperatifler Birliğinden, Tarımsal Kooperatif Merkez Birlikleri adına bir temsilcinin seçilerek gönderilmesini talep edeceklerini belirterek konuşmasını bitirdi.
Ziyaret karşılıklı iyi dileklerle tamamlandı.