Genel Başkanımız Sayın Cafer YÜKSEL, 17-18 Aralık 2009 tarihinde ODTÜ Vişnelik Tesislerinde içinde Merkez Birliğimizin de bulunduğu 17 kuruluşun ortak olarak gerçekleştirdiği Toprak Mülkiyeti Sempozyumuna katıldı.
Açılış bildirisi Sayın Muzaffer İlhan ERDOST tarafından sunulan sempozyumda Genel Başkanımızın yanı sıra 10. Cumhurbaşkanımız Sayın Ahmet Necdet SEZER, CHP Milletvekili Oğuz OYAN ve Gürol ERGİN da hazır bulundular.
Elvan GÜLÖKSÜZ, Prof. Dr. Cemil ATA, Dr. Süheyla ALICA, Prof. Dr. Cantürk GÜMÜŞ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin AYAZ ve Volkan KAYA’ın tebliğ sundukları “Doğal Varlıklar” başlıklı 8. Oturumu Genel Başkanımız YÜKSEL yönetti.
Yaptığı açılış konuşmasında Sayın YÜKSEL, “sempozyumun amacının kamusal yararı temel alan mülkiyet biçimleri arayışları ve bu konuda yürütülen tartışmalara başlangıç oluşturmak ve kırsal alanların mülkiyeti konusunda bakış açıları geliştirilmesine katkı da bulunmak olduğunun altını çizerek, gelişmiş ülkelerin ulaştıkları toplumsal refah seviyesine doğayı ve doğal kaynakları, arazi ve toprakları akıllıca kullanarak ulaştıklarını söyledi.
Genel Başkanımız konuşmasında, gelişmiş ülkelerde toplumsal sorunların az olmasını, bu ülkelerin doğal kaynaklarını planlı ve akılcı bir biçimde kullanmalarına bağlamanın mümkün olduğunu ve bunun aksine, özellikle az gelişmiş ve/veya gelişmekte olan toplumlar arasında daha sıkça yaşanan kavga ve sorunların ve hatta savaşların nedenleri arasında ise, o toplumların doğal kaynaklarını akıllıca kullanamamasının payı oldukça yüksek olduğunu söyleyerek sözlerine devam etti.
Genel Başkanımız ayrıca özellikle ülkemizin doğal kaynaklarının başında gelen Ormanlarımızın, bitkisel ve hayvansal floranın en önemli yaşam alanı olduğunun altını çizerek iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin her geçen gün dünyayı tehdit ettiği günümüzde Doğal kaynakların ve Ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesini, ülke gündeminin ilk sıralarında yer alması gerektiğini ifade etti.”
Ülkemizde Toprak Mülkiyeti konusunda Akademisyenleri, uzmanları bir araya getiren Sempozyum ile Türkiye‘de toprak sorununun hangi boyutlara, özelliklere, geleceğe dönük olarak hangi eğilimlere sahip olduğunu belirlemek ve hangi araştırma başlıklarından oluştuğunu saptamak bakımından somut sonuçlara ulaşıldı.
İki gün süren çalışmalarda 15 ayrı oturumda 73‘ü sözlü ve 27‘si yazılı olmak üzere 100 bildiri sunuldu. Toplantı akademi, bürokrasi ve siyaset dünyasındaki birikimin paylaşımını sağlayan geniş bir platformda gerçekleştirildi.