Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliğinin(OR-KOOP ), 2007 yılı faaliyetlerine ait 11. Olağan Genel Kurul toplantısı, Gündem ve İlanda belirtildiği üzere 30.07.2008 Çarşamba günü saat 11:00 de Park Hotel, Simon Bolivar Cad. No.32 Çankaya/Ankara adresinde yapıldı.
Sınırlı Sorumlu Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliğinin 2007 yılı faaliyetlerine ait 11. Olağan Genel Kurul toplantısı, Merkez Birliğine Bağlı Birliklerden Oy vermeye haiz 27 birlikten 24 birliğinin 90 temsilcisi yanında, Sinop Milletvekili Engin ALTAY, TEDGEM Genel Müdürü Mehmet TAŞAN, Orman Genel Müdürü Osman KAHVECİ, Ağaçlandırma ve Erozyonu Kontrol Genel Müdürü Hanefi AVCI, Orman Genel Müdürlüğü Üretim ve Pazarlama Daire Başkanı Erdem KAPLAN, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer NİKSARLI, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali KÜÇÜKAYDIN, Türkiye Ormancılar Derneği Başkan Yardımcısı Fevzi KALELİ ve Yayın Kurulu Başkanı İyigün PULAT, TARIMORKAMSEN adına Şükrü DURMUŞ ve eski Başkanı Sezai KAYA, (DGRV) Alman Kooperatifleri ve Raiffeisen Kooperatifleri Federasyonu’nu Temsilen İbrahim ÇELEBİ, KÖY-KOOP Merkez Birliğinin ilk Genel Başkanlarından Hadi İLBAŞ, TUS-KOOP Genel Başkanı Halis UYSAL, SÜR-KOOP Genel Başkanı Ramazan ÖZKAYA, HAY-KOOP Genel Başkan Yardımcısı Memduh KOYUNCU, emekli Bakanlık bürokratları ile basın mensupları ve OR-KOOP çalışanlarının katılımıyla, Gündem ve İlanda belirtildiği üzere 30.07.2008 Çarşamba günü saat 11:00 de Park Hotel, Simon Bolivar Cad. No.32 Çankaya/Ankara adresinde, Hazurun listesininin imzalanması sonucu
Gündemin 1. maddesi gereği yapılan yoklamanın ardından toplantı OR-KOOP Genel Başkan Yardımcısı Sabri ÖZGÜN tarafından açılmıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve OR-KOOP ortaklarından ebediyete intikal eden ortaklar için saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunmuştur.
Gündemin 2. maddesinde verilen yazılı bir önerge ile Divan Başkanlığına Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer NİKSARLI, Divan Başkan Vekilliğine Sabahattin TİFTİK, Katip Üyeliklere Vedat AY ve İsmet ONAN, Oy Tasnifçiliğine İsmail YAKALI ve Kerim BÜYÜKTURAN oy birliği ile seçilmişlerdir. Divan Başkanı tarafından Gündem Maddeleri okunarak gündeme ilave madde olup olmadığı sorulmuş, gündeme madde ilavesi olmamıştır.
Gündemin 3. maddesinde, Genel Başkan Cafer YÜKSEL konuşma yaparak, “Genel Kurula katılan konuklara ve ortaklara Genel Kurula katılımlarından dolayı teşekkür etmiş ve devam ederek; bu gün gündemimizde birleşme var, bu güne kadar yapılan genel kurullardan, KÖY-KOOP, TUS-KOOP ve ÇAY-KOOP Merkez Birliklerinin Genel Kurullarında birleşmeyle ilgili kararlar alınmıştır. Birleşmeyle ilgili olarak, şu ana kadar HAY-KOOP tarafından herhangi bir adım atılmadı.
Unvan, amaç ve çalışma konusunun genişletilmesiyle ilgili Anasözleşme değişiklik teklifimize şu ana kadar Bakanlıktan bir cevap gelmedi. Bu anasözleşme madde değişikliğiyle, ortaklık şartlarında her bölgede bir birliğin oluşması amaçlanmaktadır. Gündemde yer alan madde bu anasözleşme değişikliğiyle ilgilidir.
Ormancılıkla ilgili sorunlarımıza gelince; Ağaçlandırmayla ilgili olarak bizim örgüt olarak bu konuya yeterli ilgiyi göstermemekten dolayı, bir eksikliğimiz bulunmaktadır. Orman ürünleri üretimi işlerinde, orman köylülerine ve kooperatiflerine yasalarla teşvikler sağlanmıştır. Ancak bu teşviklerden yararlanmak için üst örgütlenme şartı getirilseydi, kooperatifler bu kadar dağınık ve Birlikten uzak olmazdı.
Kanunlarla verilen hakları kimse alamaz, bu birleşme kararına sizlerin de sahip çıkacağınıza inanıyorum diyerek ve Kongrenin hayırlı olması dileklerinde bulunarak sorunları çözümleyebilecekleri inançlarının bulunduğunu” dile getirmiştir.
Gündemin 4. maddesinde konuklardan söz alma sırasıyla; Hadi İLBAŞ, Genel Kurulu selamlayarak “sizin sorunlarınızı, konuşmalarınızı dinlemek bana zevk veriyor, Konuşmaları dinledikçe güçlükler karşısında gayretinizi görüyorum. Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan orman yangınlarında % 95 kasıt bulunmaktadır. Bu devam ederse kuraklık başlar, hepimize düşen görev bu yangınları nasıl önleriz konusunda çözümler üretmektir. OR-KOOP’dan bu sorunun çözümüne yönelik eyleme geçmesini bekliyorum” demiştir.
Türkiye Ormancılar Derneği adına söz alan İyigün PULAT, “ormanların gerekliliğini vurgulayarak ülkemizin dünyanın en güzel ülkesi olduğunu buna yönelik hareket edilmesi gerektiğini” söylemiştir.
TARIM/ORKAMSEN adına söz alan Şükrü DURMUŞ, “İstanbul’da yaşanan terör örgütünün eylemini kınadığını, ormancılık kesiminde çalışanların sıkıntılarının bulunduğunu bunların çözümünde sivil toplum örgütlerinin çözüm önerilerinin dinlenmesi gerektiğini, çalışanların mali durumlarının iyileştirilmesi gerektiğini” ifade ederek Genel Kurul katılımcılarına başarılar dilemiştir.
T.M.M.O.B. Orman Mühendisleri Odası adına Genel Başkan Ali KÜÇÜKAYDIN, Genel Kurulu selamlayarak, “İstanbul’da yaşanan terör eylemini kınadıktan sonra, kırsal kesimdeki sorunların çözümüne yönelik kararların uzun vadeli devam etmesi gerektiğini, sivil toplum örgütleri olarak çözüm önerilerine yönelik katkılarımızı ortaya koymamız gerekir. Havza Kanununun çıkarılarak, bu havzalarda her türlü faaliyetlerin planlanması gerektiğini” ifade etmiştir.
TEDGEM Genel Müdürü Mehmet TAŞAN, yaptığı konuşmada, “Genel Kurulunuzu, Genel Müdürlüğümüz ve Bakanlığımız adına selamlıyorum. Bu gün çok sayıda kooperatif, dernek vb. örgütler bulunmaktadır. Ancak bunlar keyfiyet yönünden yeterlimidir. Mevzuat çalışmalarına yönelik olarak, Kooperatifler Kanununda yapılması gerekli değişiklikler üzerinde mutabakat sağlandığını” belirtmiştir.
Kooperatif Merkez Birliklerinin birleşmesiyle ilgili Anasözleşmeyle değişikliği yazısı şu anda inceleniyor dedi. Bakanlıkça kooperatiflere uygulanan Destekleme Yardımları hakkında bilgi verdikten sonra, tüm bu yatırım ve desteklerde kooperatiflere öncelik verdiklerini, Bakanlık Eylem Planında çitçi örgütlerinin yeniden yapılanması ve desteklerin bu örgütler kanalıyla verilmesi doğrultusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek, bunun hem örgütlerin kurumsal kapasitelerini artıracağını, hem de Bakanlık taşra çalışanlarının işlerinin hafiflemesine yol açacağını ifade ederek, Merkez Birliklerinin faaliyetlerinin önemli olduğunu, Genel Kurulun başarılı geçmesini dilemiştir.
Orman Genel Müdürü Osman KAHVECİ, Genel Kurul katılımcılarını selamladıktan sonra konuşmasında, “orman köylüsü ve kooperatif ortaklarıyla ormanı hem koruruz hem işleriz bu kadar önemli bir alana hizmet veriyoruz. Burada konuşulanların ölçülü olması şartıyla yapılan eleştirilere katılırız. Ülke ne kadar gelişirse ormancılık hizmetleri de o ölçüde gelişir. Orman köylerinde ormanları kooperatiflerle işletiyoruz. Bizdeki gibi ormancılık sistemi dünyada yok ancak bu sistemimiz kötü değil. Orman devletin işletmesini orman köylüsüyle birlikte yapacak. Orman kooperatiflerini kim kurdu bunları bu hale kim getirdi diye baktığımızda, ormancının rolünü yabana atmayalım.
Bu tür toplantılarda Sayın Bakanımızın katılması beklenebilirdi. Ancak çok yoğun çalışmaları olduğu için katılamadılar, bizler Bakanlığın temsilcileriyiz. Belki bende gelemiyebilirdim. Çünkü orman yangını olsaydı bende gelemezdim.
Türkiye ormanları basına yansıdığı şekliyle cayır cayır yanıyor mu? Bunu konuşmak lazım. Orman Genel Müdürlüğü Kuruluş Kanunu “ormanı koruma” görevini kuruluşa vermiş, biz özel kuruluş kanunumuz sayesinde, bazen ormanı Devletten de koruyoruz. İzmir’de çıkan yangının TEDAŞ’dan kaynaklandığını tespit ettik bu kuruluşu mahkemeye verdik. Ayrıca, Hazineyi de mahkemeye verdik. Medyada yer alan haberlerle bizi haksız olarak yargılamayın. Eskiden de yangınlar vardı ancak medyaya yansımıyordu. Ancak yangınların sayısı giderek azalmakta ve yangın söndürme çalışmalarımızda başarımız giderek artmaktadır. Dünya çapında teknik donanıma sahibiz. Orman yangın mücadele çalışmalarımızı kimse küçümsemesin. Sivil toplum örgütleri içerisinde bile ormanlara yapılan çalışmalarda görüş farklılığı bulunmaktadır, ancak biz bunun tekniğini biliyoruz. Ormanların korunmasında hiç kimse endişeye kapılmasın mali yönden her kurumdan destek ve yardımı alıyoruz. Ormana sadece yangın zarar vermiyor. Şu anda böcek zararlısı yangından daha zararlı. Bunu kimse bilmiyor. Bu mücadeleyi orman köylüsü ile yapıyoruz.
Orman kadastrosu ise diğer bir problemimiz. Kadastronun yapılmasıyla ilgili mevzuat çalışması yapıldı, iki yıl içinde orman kadastro işleri sonuçlandırılacak, her kes 2/B yi tartışıyor. 2/B nin çözümü ancak kadastronun bitirilmesi ile olur.
Orman köylüsünün bizden en önemli isteği iş talebidir. Bizim özel bütçeli özerk bir yapımız var. Orman köylüsüne aktarılan payların artırılması için çalışıyoruz. Orman teşkilatının büyümesini istemiyoruz. Ormancılıkla ilgili tüm hizmetleri dışarıdan satın almak istiyoruz. Kooperatiflerimiz ne kadar gelişirse bu işleri sizlerle yaparız ancak sizlerin bu gelişmelere ayak uydurmanız gerekmektedir. Sadece işçilikle uğraşmayın, işleme, pazarlama konularında da kendinizi hazırlamanız gerekmektedir. Ağaçlandırmaya 300 Milyon YTL kaynak ayrıldı. Bundan kooperatiflerin pay alması gerektiğini” dile getirdikten sonra Genel Kurulun başarılı geçmesini dilemiştir.
Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürü Hanefi AVCI, yaptığı konuşmada, “Genel Müdürlük olarak OR-KOOP Merkez Birliği ve tabanındaki kooperatiflerle ortak çalışmaya varız. Birlikte bir komisyon kurarak beraber çalışalım. Buraya gelirken Sayın Bakanımdan izin alarak buraya geldim zamanın kısa olması nedeniyle daha uzun konuşmayacağını belirterek, Genel Kurulun başarılı geçmesini diliyorum” demiştir.
Konukların konuşması bölümünde son sözü alan Sinop Milletvekili Engin ALTAY, Genel Kurulu selamlamış ve “Bir OR-KOOP dostu olarak buradayım. OR-KOOP’un tarihi gelişimine bakıldığında sistemli, dengeli, hızla büyüyen bu merkez birliğinin herkese örnek olması gerektiğini, Ormancılıkla ilgili sorunları ve çözüm önerilerini ifade ettikten sonra mevzuat konusunda her türlü çözüme yardımcı olacağını” dile getirmiş ve Genel Kurul katılımcılarına başarı dilemiştir.
Gündemin 5. maddesinde; Yönetim Kurulu Çalışma Raporu, Denetim Kurulu Raporu, 31/12/2007 tarihli Bilanço ve Gelir-Gider Tabloları ayrı ayrı okunarak görüşmeye açılmış, söz alan olmadığından, Genel Kurul; Yönetim Kurulu Çalışma Raporu, Denetim Kurulu Raporu, 31/12/2007 tarihli Bilanço ve Gelir-Gider Tabloları ayrı ayrı oylama yapılmış ve oy birliğiyle onaylanmıştır.
Gündemin 6. maddesi gereği, Yönetim ve Denetim Kurulları ayrı ayrı oy birliği ile ibra edilmişlerdir.
Gündemin 7. maddesinde 2008 yılı tahmini bütçesi, oy birliğiyle kabul edilmiştir.
Gündemin 8. maddesinde; Merkez Birliği çalışmaları için gerekli araç-gereç ve demirbaşların alımı, gayrimenkullerin kiralanması konularında yönetim kuruluna yetki yerilmesi, Ankara Büyükşehir sınırları içinde yönetim binası alınması ile ilgili olarak söz alan Genel Başkanımız Cafer YÜKSEL, Merkez Birliğinin hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla bir bina alınmasının amaçlandığını ve yapılan araştırma neticesinde 500 metrekarelik bir alana ihtiyacın olduğunu, üst sınırı Genel Kurulda belirlenen bedelle bina alımının yapılması için yönetim kuruluna yetki verilmesini görüşmüş ve oy birliğiyle yönetim kuruluna yetki verilmesi kabul edilmiştir.
Gündemin 9. maddesinde, 2008 yılı çalışma programı basılı olarak dağıtıldığından okunmadan görüşülmeye açılması genel kurulca oy birliğiyle kabul edildi. Çalışma programı görüşmeye açıldı. Söz alan bir temsilci, bölgelerdeki iklim farklılığından verilen erken primlerden faydalanamadıklarını bu konuda yardımcı olunması talep edilmiştir. Söz alan Genel Başkan Yardımcımız Sabri ÖZGÜN, Orman Genel Müdürüne yapılan ziyarette, bu konunun dile getirildiğini bu konuda hazırlık yapıldığını, bu konunun Genel Müdürlükle işbirliği içinde çözümleneceğini dile getirmiştir.
Söz alan bir temsilci, Orman Taşra Teşkilatının Dikili konusunda kooperatiflere baskı uyguladığını belirtmesi nedeniyle, bu konuda söz alan Genel Başkan Yardımcımız İdris ŞENEL bu konuda; Genel Başkan, 2 Genel Başkan Yardımcısı ve OR-KOOP’tan üç uzman ile Orman Genel Müdürlüğünden Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı, Şube Müdürlerinden oluşan komisyon olarak 5 defa toplanılarak çalışıldığını, Dikili Satış Tamiminde acilen düzeltilmesi gerekli hususlarda anlaşma sağlanarak, işbirliği içinde yeni tamimin hazırlandığını, OGM tarafından uygulamaya konulduğunu, ancak bazı maddelerde sıkıntıların aşılamadığını, bu konularda yasal düzenlemenin gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Ancak seçimlerden sonra yeni Bakanın gelmesiyle komisyon çalışmalarının durduğunu, Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel EROĞLU’na konuyu ilettiklerini, bu konuda kooperatif ve birlik Başkanlarının Birlik içinde davranmalarının gerekli olduğunu belirtmişlerdir.
Genel Başkanımız Cafer YÜKSEL tartışılan bu konunun her zaman karşılaşılan bir problem olduğunu, Genel Kurul tarafından çözülecek bir problem olmadığını, burada yeterli zamanımız yok bunları biz bize kaldığımızda bir arada çözüleceğini, açılış konuşmasında, Orman Genel Müdür’üne Devletle köylüyü karşı karşıya getirmeyin dediğini, toplumun odun ihtiyacının on milyon metreküpe çıktığını, bu üretimin dikili ağaç sistemiyle karşılanamıyacağını, eğer “ Buyrun her şeyi dikili satın biz almıyoruz” dememiz halinde, bu miktardaki talebi karşılamalarının mümkün olmadığını belirtmişlerdir.
Böyle olursa Genel Kurul kararı alır normal üretime de girmiyoruz dersek kim buna cesaret edebilir. Ancak bazı bölgelerde zayıflılığımız bulunmaktadır. IRFO Projesi çalışması olarak, önümüzdeki aylarda, proje kapsamındaki bütün Merkez Birlikleri için “Mevzuat Çalıştay”larının düzenleneceğini, bizim OR-KOOP olarak kendi sorunlarımızın tartışılacağı 6 günlük bir çalışma toplantısının yapılacağını ve bu toplantıya Bakanlık yetkilileri de çağrılacağını, buradan çıkan kararlara da ortaklarımızın destek olması gerektiğini belirtmişlerdir.
Genel Kurula verilen bir önerge ile, 2008 yılı çalışma programında yer verilmek üzere Zanguldak Birlik Genel Kurulunda alınan karar metninin içinde yer alan dikili satış ve üretime girmeyle ilgili maddeler Genel Kurulda okunmuş ve Merkez Birliği Genel Kurulunda da bu maddelerin görüşülmesi ve bu konuda karar alınması hususu, genel kurulun bilgisine sunulmuştur. 2008 yılı Çalışma Programı eki olarak ele alınması genel kurulda oylanmış ve oy birliğiyle kabul edilmiştir.
Genel Kurul görüşmelerine gündem doğrultusunda devam etmiştir.
Gündemin 13. maddesinde; OR-KOOP Merkez Birliği ile birleşme kararı alan KÖY-KOOP, TUS-KOOP ve ÇAY-KOOP Merkez Birliklerinin, Kooperatifler Kanunun 84. maddesi uyarınca devralınması konusunda yapılan konuşmalardan sonra, Genel Kurul, bu madde ile ilgili olarak; Merkez Birliğimizce devir alınarak birleşme kararı alan Merkez Birliklerinin OR-KOOP anasözleşmesinde madde değişiklik başvurusuna Bakanlığın olumlu cevap vermesini müteakip devir alınması konusu oylanmıştır. Birleşmeyle ilgili Hazirun listesini imzalayan 90 temsilcinin 90 oyunun birleşme yönünde kullanılması sonucu, 2 bölü 3 çoğunluk sağlandığından söz konusu Merkez Birliklerinin devir alınması oy birliğiyle kabul edilmiştir.
Gündemin 14. maddesinde; Merkez birliği anasözleşmesinin 1.,2.,3,5.ve 14. maddelerinin değiştirilmesi ile ilgili Bakanlıktan onayın alınamaması nedeniyle anasözleşme madde değişikliği Genel Kurulda görüşülemedi.
Gündemin 15. maddesinde; Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği temsilcilerinin seçimlerine geçilmiştir.
Merkez birliğinin mührünü taşıyan oy pusulaları ve zarfları kullanılarak yapılan gizli oylama ile seçimde basılı oy pusulaları kullanılması Genel Kurulda kabul edilerek yapılan liste halindeki seçim sonucunda;
Yönetim Kurulu Asil Üyeliliklerine : |
Yönetim Kurulu Yedek Üyeliklerine : |
1-Cafer YÜKSEL | 1-Hikmet YILMAZ |
2-HasanYAŞAR | 2-Abdullah AYDIN |
3-İdris ŞENEL |
3-Seyfettin ZENGİN |
4-Sabri ÖZGÜN |
4-Telat TÜRKOĞLU |
5-Erol AKAR |
5- Mehmet ÖZER |
6- Mehmet ÖZKURNAZ | 6-İlhami HANÇER |
7-Nurettin DİNGAZ |
7-Selçuk BİLGİ |
8-Telat ÖZDEMİR |
8-Salih DURNA |
9-Amet ÇETİNER | 9-İsmailAYDIN |
|
(dört) yıllığına seçilmişlerdir. |
Denetleme Kurulu Asil Üyeliklerine : |
Denetleme Kurulu Yedek Üyeliklerine : |
1- Hamdi KAPLAN | 1-Ahmet ERKEN |
2- Yakup YILDIZ | 2-Fahrettin CEBECİ |
3-Fikri ÇAMOĞLU |
3-Mustafa NACAR |
Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Temsilciliğine Asil |
|
1- Cafer YÜKSEL |
|
2- Erol AKAR | |
3-İdris ŞENEL |
|
4- Yakup YILDIZ |
|
5- Sabri ÖZGÜN |
|
(dört) yıllığına seçilmişlerdir. |