TRT Bu Toprağın Sesi Programı 17.05.2012 tarihindeki programında 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı (UKY) Dünya’da ve Türkiye’de kooperatifçilik konusuna yer verdi. Programda Dünyada ve ülkemizde yıl boyu kutlanan 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı konusundaki gelişmeler dünyada ve ülkemizde yürütülen faaliyetler ele alındı. Kooperatifçilik konusunda gelişmeler ele alındı. Örgütlerin beklentileri ve Gıda tarım ve hayvancılık Bakanlığınca yapılan çalışmalar değerlendirildi. Sorunlar ve yapılacak çalışmalara değinildi. Programa OR-KOOP Genel Başkanı, ayni zamanda Uluslararası Kooperatifler Birliğinin (ICA) sektörel örgütü olan Uluslararası Tarım Kooperatifleri Örgütü (ICAO) yönetim kurulu üyesi olan Cafer YÜKSEL, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Teşkilatlanma Daire Başkanı vekili Fersan DURSUN ile birlikte programa ICA Başkanı Pauline GREEN ve Uluslararası Çalışma Örgütü Kooperatifler (ILO) Ofisi yöneticisi Simel ESİM telefonla bağlanarak katıldılar.
Genel Başkanımız Cafer YÜKSEL yaptığı konuşmada; Bu yılın Uluslararası Kooperatifler Yılı olması kooperatifçilik için büyük bir avantaj sağlıyor. Bu konuda Uluslararası Kooperatifler (ICA) Başkanımız Pauline Green’in büyük etkisi ve çabası oldu. Tabii Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü’nün de (ILO) girişimlerinin de etkisi oldu. Hepsinden önemlisi BM 2012 yılını ilan etme gerekçesi raporunda kooperatifleri dünyada geçmişte ve bugün yaşanan krizlerde kendisini kriz karşısında kanıtlamış kuruluşlar olarak kabul edilmiştir. Kooperatif kuruluşlar krizden en az zarar ile en sağlıklı çıkan kuruluşlar olarak gösterilmiştir diye açıklama yapmıştır.
Unutulmaya ve görmezlikten gelinmeye başlayan kooperatifçilik hareketi yeniden dikkat çekmeye başlamıştır. Haklı olarak başladı. Çünkü Ülkemizde kooperatiflerde eksiklik var ama gelişmiş ülkelerde kooperatifçilikte önemli başarılar elde edilmiştir. O ülkelerin gelişmesinde de kooperatifler rol oynamıştır. BM bu yıl için özel kriter getirmedi. Bu yıldan BM’nin beklediği kooperatifçilikte farkındalığı artırmaktır. BM’nin üye ülkelerden beklediği kooperatifçiliğin gelişmediği ülkelerde kooperatifçiliğe dikkat çekmektir. BM kooperatiflerin gelişmesi için eksikliklerin giderilmesi için tavsiyede bulundu. Ülkemizin kooperatifleri sahiplenme konusunda eksikliğimiz vardır. Bizi fark etmeyenler için fark edilme sorunumuz vardır. Bizi yönetenler ve medya bizi fark etmelidir diye söylemiştir.
Kooperatifçiliğin evrensel ilkeleri var. Bunlardan birisi demokratik yönetimdir. Dünyada bazı ülkelerde kooperatiflerle ilgili yasa yok, normal bildiğimiz parlamentolarından çıkmış bir yasa yok. Örneğin Danimarka’da. Bunu derken bizde yasa olmasın demiyorum. O ülkelerde evrensel ilkeler ön plana çıkmış durumdadır. Ama bizde yasa olmasın demiyorum. Ama bizde 1 değil 3 yasa vardır. Strateji belgesinde bu yasanın teke indirilmesi öngörülmüştür. Biri genel 2 özel olan yasaların işleyişinde olumlu ve olumsuz yanlar vardır. 1163 sayılı yasanın en önemli yanı önemi demokratik yönetim ilkesinin güvencesidir. Bu bizim kırmızı çizgimizdir. Korunmalıdır. Mümkünse geliştirilmelidir. Tabii kesinlikle istediğimiz şey bir başıbozukluk değildir. Burada önemli bir konuda Strateji Belgesinde 3 bakanlık ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği (TMKB) ve kooperatifler arasında % 99 anlaşma sağlanmıştır. 2012 de kooperatifçilik yılı bitecek ama çalışmalarımız devam edecektir. 2012 yılı bizim için heyecan yılıdır. Bu yıldaki en önemli beklentimiz strateji belgesinin resmi olarak kabul edilmesi ve bir belge haline gelmesidir. Bakanlıklarımızla TMKB ve ORKOOP olarak iyi çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. İyi çalışırsak kooperatifçilikte gelişmiş ülkelerdeki seviyeye ulaşacağımıza eminim diye değerlendirme yapmıştır.